The Lux (232-236 Dryden Road) Construction Update, 4/2018

3 05 2018

At the site of The Lux at 232-236 Dryden Road, framing continues on the new apartment buildings. I’m under the impression that, like the Ithaka Terraces project also designed by STREAM, these are thick double-stud exterior walls. Double-stud walls are built using two sets of wood stud walls used in the exterior frame, parallel to each other but spaced apart by about 5 inches. That space is then filled (if like STREAM’s other projects) with R39 densely-packed cellulose insulation. The result has its pros and cons. The cons are that it’s more expensive to build, and it reduces the interior space a little bit. The pro is that it’s very energy efficient, which comes in handy for a project trying to achieve net-zero energy use.

On top of that appears to be wood furring strips for the cladding. I think the white panels on the north side might be boards with some kind of waterproofing? The roof on 232 Dryden appears to have had underlayment applied, but no EPDM (synthetic rubber) or similar finish yet.

The Amvic ICF will be faced with grey stucco and a black brick veneer, while the upper levels will use LP SmartSide white and marigold yellow fiber cement lap siding. The reflective material is likely insulation that’s also intended to keep out the moisture from the exterior brick.

The top floor will be finished with fiber cement panels with LP SmartTrim laid out patterned to give some visual interest to the top of the structures. The windows are Anderson 100 series units with black frames, and what will be white casings. Still rough openings in some of the walls, and the balconies are just starting to get built on the west face. 236 Dryden has yet to be fully framed, but the roof trusses are underway.

In its March email blast, the developer, local firm Visum Development group, announced that the contest to design lounge, gym and study rooms was won by two graduate architecture students from Cornell – for that, they win $2500 and will have a lounge named after them. The winning designs are here. As of February, about half of the 207 bedrooms were leased.

The project did pay a quick visit to the planning board recently to ask if they would could have permission to not screen some of the rooftop utilities – though less attractive and meant as a cost efficiency, these are less visible parts of the roof per the diagrams provided to the city. I didn’t hear any issues with it, so I assume it was deemed acceptable by the board.


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: