209-215 Dryden Road Construction Update, 2/2017

1 03 2017

Admittedly, when the entire building is sealed up in opaque plastic covers, it makes for a less-than-interesting construction update. The plywood doors are for the loading and unloading of materials via lifts, and apart from those, there isn’t much to break up the monotony of white plastic sheets. Note that the access doors are not the same as the elevator shaft, which is located about midway along the west wall next to 205 Dryden/Dryden South.

However, it does look like some exterior facade work is starting to get underway. Brown and grey metal panels are beginning to be installed on the building’s rear face – this is the side that will have the least amount of glass, as occupants won’t have much to see if developer John Novarr moves forward with his plans for townhomes on the double-lot of a house that came down to allow a construction staging area for the Breazzano Center. With the new home to the Executive MBA expected to open up this Spring, Novarr can proceed with options for that double-lot. 238 Linden is zoned CR-4, four floors with no required parking. The proposed townhouses could provide a visual transition between the 80-foot Breazzano and the 2.5 story houses that comprise most of the housing stock on this block of Linden Avenue, some of which are for pending sale.

In further detail, the rear facade windows are 1″ insulated glass with aluminum frames, and translucent insulated spandrel glass below the panes. The metal panels are insulated aluminum and are installed using a framing system – you can see the grey insulated panels with clips along the top edge of the panels. The plastic covers on the panels are to protect against scratches and scuffs prior to installation. ikon.5 sought to provide differentiation with mahogany brown panels on the south (Linden Avenue) side, with lighter salmon-peach panels planned for the north (Dryden Road). The west and east sides will be a little bit of of both. The first floor the street facing sides, and the atrium will be glass curtain walls. The dark panels are intended “to differentiate upper from lower and facilitate a relationship with the smaller scale of adjacent buildings,” per the application. Some of the later documents show a lighter shade of gray for the south side of the top floors, but to be frank, I am uncertain what is accurate.

Note that the fourth floor’s back side will have few windows because that is where the 1,990 SF video production studio will be located, and this requires a controlled-light environment. Presumably, with the green room and studio rooms, the intent is to have a comfortable and efficient interview space for live videos recorded for or streamed to students at remote campuses. The large flank of plywood panels at ground level is the service exit, with future loading dock and trash/recyclables enclosure.

20170218_120030 20170218_120120 20170218_120144 20170218_120149 20170218_120207 20170218_120254 20170218_120309 20170218_120351 20170218_120401 20170218_120408 20170218_120535

209_215_2

209_215_3


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: